PRODUKCJA ROŚLINNA
Stosowanie nawodnień pozwala na podniesienie plonów, zwielokrotnienie zbiorów, wyrównanie wahań zbiorów, ograniczenie ryzyka nieurodzaju spowodowanego suszą, podjęcie nowych kierunków produkcji, rozszerzenie areału obszarów użytkowanych rolniczo. System ten wymaga ciągłego doskonalenia w celu ograniczenia zużycia wody i zwiększenia efektywności jej wykorzystania, zmniejszenia wysokich nakładów kapitałowych (rzędu 2-5 tys. € na hektar), zredukowania negatywnych zjawisk ekologicznych towarzyszących stosowaniu nawodnień (zasolenia i nadmiernego nawilgocenia gleb).Na świecie uprawia się zboża, rośliny okopowe (korzenne i bulwiaste), rośliny cukrodajne, oleiste i włókniste oraz używki. Są one przeznaczane na cele alimentacyjne, paszowe i przemysłowe. Jednoroczne uprawy zbóż, soi, rzepaku, roślin korzennych i bulwiastych zajmują 91% areału gruntów ornych. Reszta jest przeznaczana na uprawy trwałe, jak np. herbata, kawa, trzcina cukrowa czy drzewa i krzewy owocowe.