Modyfikacje genetyczne

W dzisiejszych, cieżkich czasach, chcemy produktów jak najpiękniejszych, jak najtańszych i jak największych. Na przeciw naszym, jakby nie patrzeć wygórowanym oczekiwaniom wychodzą naukowcy z żywnością genetycznie modyfikowaną. Jakie są jej korzyści? Przede wszystkim zwiększona odporność na szkodniki. Zmodyfikowane owoce i warzywa są bardziej trwałe, można je dłużej składować. Są także większe, bardziej wydajne, co przy rosnącym wciąż głodzie na świecie jest ważnym aspektem. Niestety, nie wszystko jest takie piękne jakby zdawać się mogło. W krajach gdzie żywność genetycznie modyfikowana jest powszechnie wprowadzono zauważono wzrost liczby alergii, a także ofiary śmiertelne. Jako, że tego typu jedzenie, jest czymś stosunkowo nowym, nie są znane długofalowe skutki spożywania go przez człowieka. Ponadto, zwierzęta modyfikowane genetycznie, są bardzo często w ten sposób krzywdzone. Dotykają je choroby, cierpią na bezpłodność. Więc tu pojawia się aspekt moralny. Obecnie wprowadzane są regulacje dotyczące takiej żywności. Każda partia towaru musi mieć specjalne dokumenty, mówiące o tym, że zostały wprowadzone zmiany genetyczne.

Cześć, jestem Anna i bardzo interesuję się techniką. Od zawsze to było moją pasją, a teraz mam możliwość się tym z wami podzielić. Mam nadzieję, że wgłębicie się w lekturę mojego bloga.
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)